Minden ami körül vesz: NYERS ÉTELEK A TÁPLÁLKOZÁSBAN.

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 6132 db
  • Videók - 6385 db
  • Blogbejegyzések - 6639 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 6132 db
  • Videók - 6385 db
  • Blogbejegyzések - 6639 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 6132 db
  • Videók - 6385 db
  • Blogbejegyzések - 6639 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 6132 db
  • Videók - 6385 db
  • Blogbejegyzések - 6639 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakori probléma, hogy nem fogyasztunk elég nyers zöldséget és friss gyümölcsöt. Pedig ezek fogyasztása mindennapi táplálékaink szerves részévé kellene, hogy váljék.

Mielőtt elmélyednénk a táplálkozástudományi magyarázatokban, van egy egészen egyszerű oka annak, miért érdemes nyerset (is) enni: mert gyors. A legjobb gyorsétel a világon egy tányér érett gyümölcs vagy saláta. Ezenkívül a nyers ételek vitamintartalma sokkal magasabb, mint a főtt ételeké, mivel a vitaminok hőérzékenyek. Azonban azt is hozzá kell tennünk, hogy az áru frissessége is befolyásolja annak tápanyagtartalmát. Egy frissen szedett, vagy egy három hónapja pincében álló alma beltartalmi értéke nem ugyanaz. Ez az egyik oka annak, amiért kistermelőktől érdemes vásárolni, mert ők gyakran az előző nap frissen szedett árut kínálják eladásra.

Kedvező élettani hatások
A nyers ételek emésztőenzim tartalma is érintetlen marad, ami segítheti az emésztés hatékonyságát. A táplálékkal bevitt enzimek még egy ideig nem pusztulnak el a gyomorban, így elősegíthetik az emésztés beindulását, amit azonban már a szervezet saját maga által termelt enzimjei fejeznek be. Vannak azonban olyan epe- és egyéb emésztőszervi problémák, ahol a nyers ételek emésztése nehézzé vagy lehetetlenné válik. A nyers ételek ezenkívül tele vannak mikroorganizmusokkal, amiket ugyancsak elfogyasztunk a zöldséggel-gyümölccsel együtt.



 

A probiotikus (jótékony) bélbaktériumok megtelepedéséhez és szaporodásához szükségesek az ún. prebiotikumok. Ezek speciális rostok, amelyek a bélrendszer különböző szakaszaiban látnak el feladatokat. Magas prebiotikum tartalmú zöldség például a csicsóka, a cikóriagyökér, a hagymafélék, a pitypang, a fokhagyma vagy a spárga. Ezek azonban csak nyers formában érvényesülnek igazán.

Színek és ízek az egészség védelmében
Az élénk pigment-tartalmú zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns kapacitással is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az öregedési folyamatokat némileg lassítják, illetve a degeneratív folyamatokat megelőzik vagy megállítják. A zöldségek szín- és ízanyagai az úgynevezett flavonoidok. Az élénk színeknek tehát nemcsak esztétikai, hanem táplálkozástani előnye is van. A flavonoidok immunrendszer-erősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes, általános egészségvédő hatású, antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok. Tartósítják és hatásosabbá teszik a vitaminokat.

Az élénkzöld színű zöldségek, mint például a brokkoli, a spenót vagy a petrezselyem, a zöld színt elsősorban a klorofill nevű zöld festékanyagnak köszönhetik. Alacsony kalória-, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, rosttartalmuk segíti a kiegyensúlyozott emésztést. A piros színű ételek - például paradicsom, csipkebogyó, görögdinnye - likopinben gazdagok.

A sárga és narancssárga zöldségek - például sárgarépa, sütőtök - festékanyaga a béta-karotin erős szabadgyök-blokkoló, sejtvédő tulajdonsággal bír. A fehér színű zöldségek, mint például a hagymafélék egyik alkotóeleme az allilszulfid, amely erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumorellenes, emésztést segítő anyag. A fokhagymában lévő ajoén megelőzi a vérlemezkék összetapadását, és csökkenti a vérnyomást. A kék és lila színű zöldségek és gyümölcsök, így a vöröskáposzta, a lilahagyma vagy a cékla az antocianin nevű festékanyagnak köszönhetik színüket. Ez az anyag a rákmegelőzésben, a krónikus ízületi betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is egyre nagyobb szerephez jut.

Nyers táplálkozás
Ha a nyers ételek fogyasztásának ennyi előnye van, akkor miért nem eszünk mindent nyersen? Ezzel rengeteg időt és energiát tudnánk megspórolni. Nos, van olyan táplálkozási irányzat, amelyben mindent nyersen fogyasztanak. Ez a nyerskonyha vagy nyerskoszt irányzat.

Számos szakácskönyv kapható e témában, amelyekből érdemes ötleteket átvenni e rendkívül kreatív és egészséges, "élő", nem manipulált ételeket népszerűsítő ágból. A nyerskonyha hívei hiszik, hogy ez az ember számára ideális táplálkozás. Ételeiket 60-70 fok fölé nem hevítik, sütő helyett aszalógépet használnak.

A nyers étkezéssel kapcsolatos kutatások azt mutatták ki, hogy ha az étrendünk magas százalékban tartalmaz nyers ételeket, az nagyon egészséges, többféle betegség megelőzését is segítheti. A 100%-ban csak nyers, növényi ételt fogyasztó közösségekben végzett felmérések azonban rámutattak néhány problémára. A leggyakoribbak a nem megfelelő csontsűrűség illetve fogazat, a B12-vitamin hiánya és a túl alacsony testsúly, ami a fiatal nők körében elmaradt menstruációhoz vezethet. Ebből következik ugyanakkor, hogy a túlsúlytól való szabadulást, illetve a magas vérnyomás helyreállását nagymértékben segítheti a sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása.

Adalékok nélkül
És végül még egy fontos szempont: ami nyers, abban általában nincs adalékanyag, állományjavító, ízfokozó, színezék. Egy répa az ami, nem kell nagyítóval böngészni a számos, nemkívánatos hozzávalót. Egy megmosott almát nyugodtan a gyerekünk kezébe adhatunk, mert átlátható, hogy mit eszik, ráadásul az elkészítése sem kerül időbe, energiába. Így tudjuk lassan magunk mögött hagyni elrontott táplálkozási szokásainkat, és visszatérni a természettel, és saját szervezetünkkel harmóniában lévő étkezéshez.

Forrás: hazipatika.com

Címkék: szántónémária 2016 jan 19.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

bemkó andrásné üzente 9 éve

Ezek azonban csak nyers formában érvényesülnek igazán.

Válasz

Kosznáné Ruszin Ilona üzente 9 éve

Köszike a szép munkát.Icu.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szántó Imréné Mária írta 47 perce a(z) Bölcs idézet. fórumtémában:

Jó is olykor néha csendben elvonulni , bizakodó hittel a ...

Szántó Imréné Mária írta 48 perce a(z) Isten szeret téged. képhez:

Isten_szeret_teged_2046650_9695_s

Isten szeret téged.

Szántó Imréné Mária írta 50 perce a(z) Marikának a szép virágai. képhez:

Marikanak_a_szep_viragai_2072529_2586_s

Békesség teljes szép őszi estét kívánok !

Szántó Imréné Mária írta 51 perce a(z) Szeretettel kívánok mosolygós ébredést és egy fantasztikusan szép napot Mindenkinek ! képhez:

Szeretettel_kivanok_mosolygos_ebredest_es_egy_fantasztikusan_szep_napot_mindenkinek_-002_2100840_2836_s

KELLEMES HÉTVÉGÉT KÍVÁNOK SOK SZERETETTEL.

Szántó Imréné Mária írta 51 perce a(z) Látogatóimnak szeretettel ! 2 képhez:

Latogatoimnak_szeretettel__2_2172598_5134_s

KELLEMES ÚJ HETET KÍVÁNOK.

Szántó Imréné Mária írta 53 perce a(z) Kosárba hoztam nektek. képhez:

Kosarba_hoztam_nektek_1567367_5034_s

KELLEMES ÚJ HETET KÍVÁNOK.

Szántó Imréné Mária írta 53 perce a(z) Ezek a virágaim. képhez:

Ezek_a_viragaim_1985327_1679_s

KELLEMES ÚJ HETET KÍVÁNOK.

Szántó Imréné Mária írta 54 perce a(z) KELLEMES ÚJ HETET KÍVÁNOK. képhez:

Kellemes_uj_hetet_kivanok-002_2098832_5620_s

KELLEMES ÚJ HETET KÍVÁNOK.

Szántó Imréné Mária írta 54 perce a(z) Szép napot vigyázzatok magatokra !. képhez:

Szep_napot_vigyazzatok_magatokra__2117468_1967_s

Kellemes öszi napot kívánok mindenkinek!

Szántó Imréné Mária írta 54 perce a(z) Kellemes öszi napot kívánok mindenkinek! képhez:

Kellemes_oszi_napot_kivanok_mindenkinek_2129207_4219_s

Kellemes öszi napot kívánok mindenkinek!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu