Minden ami körül vesz: Konyhatündér: füszernövények tartósítása

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 180 fő
  • Képek - 6118 db
  • Videók - 6383 db
  • Blogbejegyzések - 6553 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 180 fő
  • Képek - 6118 db
  • Videók - 6383 db
  • Blogbejegyzések - 6553 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 180 fő
  • Képek - 6118 db
  • Videók - 6383 db
  • Blogbejegyzések - 6553 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 180 fő
  • Képek - 6118 db
  • Videók - 6383 db
  • Blogbejegyzések - 6553 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Fűszernövények tartósítása télire!

Nyár végén a legtöbb fűszerkert még tele van aromás illatos zöld hajtásokkal, ám hiába szedjük le ezeket a friss hajtásokat, nem tudjuk mind egyszerre felhasználni a főzés során.

Ekkor jól jönnek a régi konyhai praktikák, és érdemes nekilátni a leszedett fűszernövények tartósításának télire. Cikkünkben összegyűjtünk néhány olyan eljárást, amellyel megőrizhetjük fűszernövények aromáját, és vitamin tartalmát, így télen sem kell hiányolni az ételekből a friss fűszernövény zamatát.

Jégkocka fűszernövényekkel!

 A kertből leszedett vagy a piacon megvásárolt friss fűszernövény gyorsan fonnyadásnak indul, még akkor is, ha betesszük a hűtőszekrénybe. Így a fel nem használt fűszernövényt, érdemes a fagyasztóban tovább tárolni, méghozzá úgy, hogy bármikor egy kis darabot tudjunk belőle felhasználni.

 Ehhez szükségünk lesz néhány ötletes jópofa jégkockatartóra, vízre, és aprított fűszernövényre.

A felvágott vagy pürésített fűszernövényeket helyezzük el a jégkockatartó rekeszeibe, majd öntsük fel vízzel, és így fagyasszuk le őket. Amikor sütésnél vagy főzésénél szükségünk van egy kis petrezselyem zöldre, vagy rozmaringra, csak kipattintunk egy jégkockát és beledobjuk az ételbe.

Ha több ilyen fűszeres jégkockát szeretnénk készíteni, a jégkockatartóban lefagyasztott kis kockákat szedjük ki, majd tegyük be őket egy fagyasztó zacskóba.

Fűszervaj készítése

A felesleges fűszernövényből remek fűszervajat tudunk készíteni!

A fűszervaj elkészítése pár percet vesz igénybe, mégis számtalan ételhez felhasználhatjuk, pl. sült húsok, tészta ételek, mártások, vagy sült párolt zöldségek mellé.

A fűszervajhoz lehetőleg valódi jó minőségű vajat válasszunk a boltban, majd keverjük össze a jól megmosott, megszárított és felaprított fűszernövényekkel. Az így elkészített fűszervajat egy alufóliába csomagolva formázzuk henger alakúra, majd tegyük be a mélyhűtőbe.

Fűszerolaj készítése

Ha rendszeres sütünk húsokat a konyhában, vagy imádjuk a jó salátákat, a fűszerolaj nem hiányozhat a konyhapolcról.

A fűszerolajhoz jó minőségű olíva olajra, és néhány ág szárított fűszernövényre lesz szükségünk, valamint egy szép tiszta dekoratív üvegre, amelybe majd a fűszerolajat tároljuk.

A jó minőségű, finom olaj ízét a fűszernövények aromája hangsúlyozhatja, de csak szárított fűszernövényeket ajánlatos használni, mert a növényi nedvek, amelyek minden zöld növényben megvannak megavasítják, megpenészesítik az olajat, ami kellemetlen ízt ad a készítménynek. A friss fűszernövényhez ragaszkodók mindenesetre tegyenek 5% nagy szemű sót az olajhoz, ami megköti a vizet, és az edény alján lerakódik. Szűréskor vigyázni kell, hogy ezt a sós üledéket nehogy áttöltsük. A nemkívánatos oxidáció megakadályozása érdekében úgy töltsük az üveget, hogy az olaj felett minél kevesebb levegő maradjon, majd hermetikusan zárjuk le. Amíg az áztatás tart, legalább naponta egyszer rázzuk fel. 15 nap múlva ritka szövésű vásznon átszűrjük, a benne maradt olajos növényeket jól kinyomkodjuk. A jól elkészített olaj hónapokig eltartható. Olajak ízesítésére a legalkalmasabb a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű és a csombor.

Bazsalikomolaj

  • Elkészítés: 30 perc + 10 nap érlelés Nehézség: 1

Hozzávalók: 6 dl olívaolaj, 1 citrom, 1 csokor bazsalikom, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 közepes cső fűszer-paprika.

Elkészítése: A bazsalikomot megmossuk, leveleit lecsipkedjük, a citrom héját spirálalakban levágjuk, a paprikát karikákra szeljük, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.(A citrom bele nem kell!) Valamennyi hozzávalót egy üvegbe rakjuk, felöntjük az olajjal, az üveget lezárjuk. Kb. 1,5 hétig érleljük.

Borsolaj

  • Elkészítés: 10 perc + 2 hét érlelés Nehézség: 1

Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 1-1 teáskanál zöld és feketebors (szemes).

Elkészítése: A hozzávalókat üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat és lezárás után sötét, hűvös helyen legalább 2 hétig érleljük.

Citromfű olaj

  • Elkészítés: 30 perc + 2 hét érlelés Nehézség: 1

Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 5-6 szál citromfű.

Elkészítése: A citromfüvet alaposan megmossuk, egészben üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat. Az üvegeket lezárás után, sötét, hűvös helyen tartjuk, az olajat legalább 2 hétig érleljük.

Fokhagymaolaj 1.

  • Elkészítés: 10 perc + 2-3 hét érlelés Nehézség: 1

Hozzávalók: 7 dl napraforgó olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított chili paprika, 2-3 friss majoránnaág.

Elkészítése: A megtisztított hozzávalókat üvegbe tesszük, felöntjük az olajjal és sötét, hűvös helyen 2-3 hétig érleljük.

Fűszerecet készítése

A fűszerecet szintén nagyon jó formája a tartósításnak, ám itt az ecet miatt érdemes odafigyelni a végső felhasználási formára is. Ehhez választhatunk valamilyen jó minőségű gyümölcs vagy borecetet, és ezeket kombinálhatjuk a különböző fűszernövénnyel.

Az egészséges táplálkozás térhódításával egyre nagyobb szerep jut a salátáknak. Ám a boltokban nézelődve azt láthatjuk, a salátaecetek méregdrágák. De miért is dobnánk ki pénzt, mikor a különböző ecetek otthon is elkészíthetők?

Bazsalikomecet

  • Elkészítés: 30 perc + 1 hét érlelés Nehézség: 1

Hozzávalók: 3 dl almaecet, 0,5 dl balzsamecet,1 citrom, 1 csokor (5-6 dkg) bazsalikom, 1 evőkanál zöld bors, 2 babérlevél.

Elkészítése: A bazsalikomot alaposan megmossuk, leveleit lecsipkedjük, és a többi hozzávalóval és a feldarabolt citrommal együtt üvegbe rakjuk. Felöntjük a kétféle ecettel, az üveget jól lezárjuk. Egy hétig érleljük.

Fokhagymaecet

  • Elkészítés: 10 perc + 7 nap érlelés Nehézség: 1

Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben borecet, literenként 4 gerezd fiatal, még lédús fokhagyma

Elkészítése: A fokhagymát megtisztítom, és pépesre zúzom. Belekeverem az ecetbe, és egyheti érlelés után leszűröm. Kis üvegekbe töltve jól lezárom.

Fűszeres borecet

  • Elkészítés: 15 perc + 5 hét érlelés Nehézség: 1

Hozzávalók: 1 l borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, őrölt mustármag, őrölt koriander, 1 csapott evőkanál só, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes nagyságú, vöröshagyma

Elkészítése: A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágom, a fokhagymát pépesre zúzom. A borecetet langyosra melegítem, belekeverem a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert. Lekötve érlelem 5 hétig, ezután finom szűrőn átszűröm, és kicsi üvegekbe töltöm. Gondosan lezárva tárolom.

Fűszersó készítése

Talán az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb tartósítási eljárás, amellyel megőrizhetjük a fűszernövények aromáját!

Ezt a keveréket úgynevezett "zöldfűszerek" felhasználásával készíthetjük el:

Összeállítása: Petrezselymet, bazsalikomot, kakukkfüvet, lestyánt, majoránnát, rozmaringot, babért és szurokfüvet tartalmaz. Ezek a fűszerek különleges ízt adnak az ételeknek, s ráadásul gyógyhatásuk is van, így bátran használhatjuk őket.

Illata: enyhén fűszeres.

Íze: harmonikusan aromás.

Jó tanács: ha ezt a fűszerkeveréket használjuk, legfeljebb borsot tegyünk még az ételbe, mert más fűszerek elronthatják az íz hatást.

  • Felhasználási javaslat: Sültek, Tojásételek, Olasz tészták, Majonézes mártások, Saláták.

Fűszernövények szárítása

  • Számos fűszernövény szárítható gyorsan a mikrohullámú sütőben, például a bazsalikom, zellerlevél, a turbolya, a snidling, a kapor, a fodormenta, az oregano, a petrezselyem, a zsálya, a tárkony vagy a kakukkfű.                

Hozzávalók: 1 kis csomó friss fűszernövény (körülbelül 4-5 szár)                                           

Elkészítése: Távolítsuk el az elszíneződött, hibás leveleket Hideg vízben alaposan öblítsük át a leveleket; rázzuk le a fölösleges vizet. Szárítsuk meg.

Tegyünk duplán hajtott papírtörülközőt* a mikrohullámú sütőbe. Teregessük ki a növényeket a papírtörülközőn. Tegyünk egy papírtörülközőt a szárítandó növények tetejére. 100%-os erősségen süssük 2-3 percig. Ellenőrizzük, elég szárazak-e a levelek, oly módon, hogy papírtörülköző között szétmorzsoljuk. Ha a levelek nem elég szárazak, süssük további 30 másodpercenként mindaddig, amíg teljesen ki nem száradnak. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni. Morzsoljuk apróra a fűszernövényeket. Távolítsuk el közüle a kemény szárdarabokat. Légmentesen záródó edényekben tároljuk.

*Ne használjunk újrahasznosított papírból készült papírtörülközőt.

 

További fűszernövény tartósítási tippek és ötletek:

Petrezselyemzöld olajban eltéve

Elkészítése: A petrezselyem leveleit alaposan megmossuk, majd műanyag zacskóba téve lemérjük. Kilónként 20 dkg sóval és 3 dl olajjal leturmixoljuk. Kisebb üvegekbe töltjük, alaposan lenyomkodjuk, hogy az eresztett lé feljöjjön a zöld tetejére, majd minden üvegbe még kb. 1 cm-es olajréteget töltünk. Az üvegeket lezárjuk, és azonnal a végleges helyükre rakjuk. Felhasználáskor az anyagot a rántásba tesszük bele! (Ez a recept azok számára hasznos, akik az egyes leveseket rántással és petrezselyemzölddel készítik. A falusi asszonyok egy része a petrezselyemzöldet ma is a rántásba teszi bele! Zöldbableves, zöldséges bableves, stb.)

Játsszon és nyerjen Sojade termékeket!

Játsszon velünk és nyerjen Sojade termékeket, ehhez nem kell mást tennie, mint helyesen válaszolnia két kérdésre!

Bővebben...

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Margitka ez mind egészséges dolgok.A gyógyszer helyet ezeket használjuk.Köszönöm az információt.
Mária.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Üzenetek egymásnak. fórumtémában:

Az Isten szeretete kísérjen az élet minden területén.

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Jókai Anna Szeretet blogbejegyzéshez:

Köszönöm, hogy meglátogattad az oldalamat, gyere máskor is....

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Kellemes hétvégét kívánok sok pihenéssel. blogbejegyzéshez:

Kellemes időtöltést, sok napsütést és jó meleget ...

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Napi evangélium 2024. Junius–Csütörtök... blogbejegyzéshez:

Az Úr áldása árasszon el téged és szeretteidet mindenkor.

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Napi evangélium 2024. Junius–Csütörtök... blogbejegyzéshez:

Isten áldása, békéje és kegyelme veled legyen!

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Látogatóimnak szeretettel ! 2 képhez:

Latogatoimnak_szeretettel__2_2172598_5134_s

Jó reggelt, kellemes hétvégét mindenkinek!

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Szép napot vigyázzatok magatokra !. képhez:

Szep_napot_vigyazzatok_magatokra__2117468_1967_s

Jó reggelt, jó napot mindenkinek!

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Radnóti Miklós : Hőség blogbejegyzéshez:

Jó reggelt, jó napot mindenkinek!

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) Szeretett fórumtémában:

Pozitív gondolatok, amely megszívlelendő,...

Szántó Imréné Mária 3 napja új blogbejegyzést írt: Müller Péter.Idézet.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu