Minden ami körül vesz: Itt a szüret.

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 6132 db
  • Videók - 6385 db
  • Blogbejegyzések - 6641 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 6132 db
  • Videók - 6385 db
  • Blogbejegyzések - 6641 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 6132 db
  • Videók - 6385 db
  • Blogbejegyzések - 6641 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 6132 db
  • Videók - 6385 db
  • Blogbejegyzések - 6641 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ősz, egy teljes éven át tartó várakozás után, nagy izgalmat vált ki a szőlőbirodalmakban.
A szőlő általában augusztus végétől október végéig érik, attól függően, hogy milyen fajta.

Hagyományos termés
A csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén, az aszú szőlőt pedig később szüretelik. A korán leszüretelt szőlőfürtökből híg, alacsony alkoholtartalmú bor készül.
Egyes helyeken például megvárják, hogy a szőlő túlérjen.

Ezeknek a szőlőknek nagyobb a cukortartalma, édes asztali bort készítenek belőle, magas alkoholtartalom és alacsony savszint jellemzi. Minden bor közül a legnemesebb, a legkülönlegesebb a jégbor, az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik a komolyabb téli fagyok kezdetekor.

Hagyományos szüret
Tagadhatatlan hogy a hagyományos kézi szüretet a különleges minőségű borokat előállító üzemek, nemigen nélkülözhetik. Nagyminőségű terméket csak kifogástalan, a technológiai célnak megfelelő érettségi fokú szőlőből lehet készíteni. A hagyományos szüreten, a szőlőfürtök egyedi kezelését értjük, mint például az aszú szemek válogatását is.

A kézi betakarítás előnye, hogy a szőlő sérülésmentes, megadott szempontok szerinti (csak ép, egészséges) válogatott szedését teszi lehetővé. Az extrém, meredek domboldalakon elhelyezkedő ültetvényeken, amelyek megközelítése nagy gépekkel lehetetlen, szintén kézi szüret teszi lehetővé a betakarítást. A kézi szedés vagy aratógép, esetleg a kettő kombinációja, nagymértékben befolyásolja a bor stílusát. A szüret az a speciális időszak, amikor kézzelfoghatóvá válik a várható borminőség.

A szőlő számára a fény, a hő, a víz, az oxigén, a szén-dioxid és az ásványi anyagok létfeltételek. Az egyes szőlőfajta, az érettség és az időjárási tényezők vannak a legnagyobb hatással a szüretre. Elsősorban a szőlő tannin, sav-és cukortartalma határozza meg, hogy mennyire érett a szőlő valójában, ezek kulcsfontosságú tulajdonságok befolyásolják bor jövőjét.

A borászat kulturális örökség
Mint tartós kulturális szimbóluma az európai életnek, a bor szerepe idővel, egy változatos forrása a táplálkozás kultúrának, kiegészítője az egészséges életmódnak. A szőlőtermesztés művészetté is fejlődött, nem változtatva az európai hagyományokon. A bor éppen ezért összefüggésbe hozható gasztronómiával, a történelemmel, a helyi minőségi sajátosságokkal. Különböző fogyasztási szokások mellett a mérsékelt borfogyasztás továbbra is az általános norma.

A szőlő otthoni tárolása
Az étkezési célra szedett szőlőt válogatva érdemes szedni. A szőlőszemek falán lévő viaszréteget meg kell óvni, ezért a fürtöket nem szabad megmarkolni, hanem óvatosan, csak a fürt szárát fogni, s úgy levágni. Szedéskor érdemes éles kést vagy metszőollót használni, mert a fürt erős megrántásakor a szőlőszemek egy része lepotyoghat. Mindig a kocsánynál fogjuk meg a fürtöt.
A szőlő csak teljesen száraz állapotban szedhető, ha a fürtök harmatosak, meg kell várni, amíg teljesen megszáradnak. A fürtöket rögtön a szedés helyén meg kell tisztítani, a sérült szőlőszemeket távolítsuk el! A lényeg az, hogy a fürtök jól szellőzve, nyomódás nélkül,
minél tovább frissek maradhassanak.

Szüreti mulatság
A szőlőpince, a szőlőhegy, mulatságoknak, szertartásoknak is kiváló színtere. A szüret mindig Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka, gyümölcsöző hozamát jelenti. Néhány példát említve; Kőszegi Szüret rendezvénysorozat szeptember végén zajlik, majd egymást követik a környékbeli falvak szüreti rendezvényei. Monor városának Európában szinte egyedülálló jellegzetessége a Strázsa-hegyi Pincesor, ugyanis közel ezer pince alkot itt egy igazi "boros" közösséget.

Ősszel a szüreti mulatságok idején szürethez kapcsolódó hagyományok, mint például a szüreti felvonulások, zenés, táncos programok emlékezetes kikapcsolódást nyújtanak az érdeklődőknek. Magyarország két legismertebb bortermelő helyén Tokajban és Villányban október elején lesznek a szüreti mulatságok, Egerben pedig szeptember végén.
Kellemes időtöltést, jó borozgatást kívánunk minden olvasónknak!
 
 

 

 

 

 

Címkék: magdus.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Szabó Magdolna üzente 12 éve

Jó is a jó bor.Mária.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kellemes időtöltést, jó borozgatást kívánunk minden olvasónknak!
Köszönöm szépen.Magdus.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szántó Imréné Mária írta 1 hete a(z) Jótanács fórumtémában:

Ez a bibliaolvasási terv 60 nap alatt kalauzol végig az ...

Szántó Imréné Mária írta 1 hete a(z) Istenmorzsák mindennapra. fórumtémában:

Ez az olvasóterv egy hét hetes sorozat első heti anyaga,...

Szántó Imréné Mária írta 2 hete a(z) Bölcs idézet. fórumtémában:

Jó is olykor néha csendben elvonulni , bizakodó hittel a ...

Szántó Imréné Mária írta 2 hete a(z) Isten szeret téged. képhez:

Isten_szeret_teged_2046650_9695_s

Isten szeret téged.

Szántó Imréné Mária írta 2 hete a(z) Marikának a szép virágai. képhez:

Marikanak_a_szep_viragai_2072529_2586_s

Békesség teljes szép őszi estét kívánok !

Szántó Imréné Mária írta 2 hete a(z) Szeretettel kívánok mosolygós ébredést és egy fantasztikusan szép napot Mindenkinek ! képhez:

Szeretettel_kivanok_mosolygos_ebredest_es_egy_fantasztikusan_szep_napot_mindenkinek_-002_2100840_2836_s

KELLEMES HÉTVÉGÉT KÍVÁNOK SOK SZERETETTEL.

Szántó Imréné Mária írta 2 hete a(z) Látogatóimnak szeretettel ! 2 képhez:

Latogatoimnak_szeretettel__2_2172598_5134_s

KELLEMES ÚJ HETET KÍVÁNOK.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu