Minden ami körül vesz: Itt a szüret.

Szeretettel köszöntelek a Mindennapok . közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 180 fő
  • Képek - 6118 db
  • Videók - 6383 db
  • Blogbejegyzések - 6543 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Mindennapok . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mindennapok . közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 180 fő
  • Képek - 6118 db
  • Videók - 6383 db
  • Blogbejegyzések - 6543 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Mindennapok . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mindennapok . közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 180 fő
  • Képek - 6118 db
  • Videók - 6383 db
  • Blogbejegyzések - 6543 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Mindennapok . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mindennapok . közösségi oldalán!

http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 180 fő
  • Képek - 6118 db
  • Videók - 6383 db
  • Blogbejegyzések - 6543 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Mindennapok . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ősz, egy teljes éven át tartó várakozás után, nagy izgalmat vált ki a szőlőbirodalmakban.
A szőlő általában augusztus végétől október végéig érik, attól függően, hogy milyen fajta.

Hagyományos termés
A csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén, az aszú szőlőt pedig később szüretelik. A korán leszüretelt szőlőfürtökből híg, alacsony alkoholtartalmú bor készül.
Egyes helyeken például megvárják, hogy a szőlő túlérjen.

Ezeknek a szőlőknek nagyobb a cukortartalma, édes asztali bort készítenek belőle, magas alkoholtartalom és alacsony savszint jellemzi. Minden bor közül a legnemesebb, a legkülönlegesebb a jégbor, az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik a komolyabb téli fagyok kezdetekor.

Hagyományos szüret
Tagadhatatlan hogy a hagyományos kézi szüretet a különleges minőségű borokat előállító üzemek, nemigen nélkülözhetik. Nagyminőségű terméket csak kifogástalan, a technológiai célnak megfelelő érettségi fokú szőlőből lehet készíteni. A hagyományos szüreten, a szőlőfürtök egyedi kezelését értjük, mint például az aszú szemek válogatását is.

A kézi betakarítás előnye, hogy a szőlő sérülésmentes, megadott szempontok szerinti (csak ép, egészséges) válogatott szedését teszi lehetővé. Az extrém, meredek domboldalakon elhelyezkedő ültetvényeken, amelyek megközelítése nagy gépekkel lehetetlen, szintén kézi szüret teszi lehetővé a betakarítást. A kézi szedés vagy aratógép, esetleg a kettő kombinációja, nagymértékben befolyásolja a bor stílusát. A szüret az a speciális időszak, amikor kézzelfoghatóvá válik a várható borminőség.

A szőlő számára a fény, a hő, a víz, az oxigén, a szén-dioxid és az ásványi anyagok létfeltételek. Az egyes szőlőfajta, az érettség és az időjárási tényezők vannak a legnagyobb hatással a szüretre. Elsősorban a szőlő tannin, sav-és cukortartalma határozza meg, hogy mennyire érett a szőlő valójában, ezek kulcsfontosságú tulajdonságok befolyásolják bor jövőjét.

A borászat kulturális örökség
Mint tartós kulturális szimbóluma az európai életnek, a bor szerepe idővel, egy változatos forrása a táplálkozás kultúrának, kiegészítője az egészséges életmódnak. A szőlőtermesztés művészetté is fejlődött, nem változtatva az európai hagyományokon. A bor éppen ezért összefüggésbe hozható gasztronómiával, a történelemmel, a helyi minőségi sajátosságokkal. Különböző fogyasztási szokások mellett a mérsékelt borfogyasztás továbbra is az általános norma.

A szőlő otthoni tárolása
Az étkezési célra szedett szőlőt válogatva érdemes szedni. A szőlőszemek falán lévő viaszréteget meg kell óvni, ezért a fürtöket nem szabad megmarkolni, hanem óvatosan, csak a fürt szárát fogni, s úgy levágni. Szedéskor érdemes éles kést vagy metszőollót használni, mert a fürt erős megrántásakor a szőlőszemek egy része lepotyoghat. Mindig a kocsánynál fogjuk meg a fürtöt.
A szőlő csak teljesen száraz állapotban szedhető, ha a fürtök harmatosak, meg kell várni, amíg teljesen megszáradnak. A fürtöket rögtön a szedés helyén meg kell tisztítani, a sérült szőlőszemeket távolítsuk el! A lényeg az, hogy a fürtök jól szellőzve, nyomódás nélkül,
minél tovább frissek maradhassanak.

Szüreti mulatság
A szőlőpince, a szőlőhegy, mulatságoknak, szertartásoknak is kiváló színtere. A szüret mindig Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka, gyümölcsöző hozamát jelenti. Néhány példát említve; Kőszegi Szüret rendezvénysorozat szeptember végén zajlik, majd egymást követik a környékbeli falvak szüreti rendezvényei. Monor városának Európában szinte egyedülálló jellegzetessége a Strázsa-hegyi Pincesor, ugyanis közel ezer pince alkot itt egy igazi "boros" közösséget.

Ősszel a szüreti mulatságok idején szürethez kapcsolódó hagyományok, mint például a szüreti felvonulások, zenés, táncos programok emlékezetes kikapcsolódást nyújtanak az érdeklődőknek. Magyarország két legismertebb bortermelő helyén Tokajban és Villányban október elején lesznek a szüreti mulatságok, Egerben pedig szeptember végén.
Kellemes időtöltést, jó borozgatást kívánunk minden olvasónknak!
 
 

 

 

 

 

Címkék: magdus.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Szabó Magdolna üzente 10 éve

Jó is a jó bor.Mária.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kellemes időtöltést, jó borozgatást kívánunk minden olvasónknak!
Köszönöm szépen.Magdus.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szántó Imréné Mária 3 napja új képet töltött fel:

Aldott_punkosdi_unnepeket-001_2191532_7151_s

Szántó Imréné Mária 3 napja új képet töltött fel:

Aldott_punkosdi_unnepeket2_2191531_3429_s

Szántó Imréné Mária 3 napja új képet töltött fel:

Aldott_punkosdi_unnepeket_2191530_7891_s

Szántó Imréné Mária írta 3 napja a(z) VERS fórumtémában:

Pünkösd Piros pünkösd öltözik sugárba, Mosolyogva ...

Szántó Imréné Mária 1 hete új blogbejegyzést írt: Rövid ima.

Szántó Imréné Mária írta 1 hete a(z) Imakérés minden rászoruló részére. 2014.09.18 fórumtémában:

Imádság a katasztrófa elhárításáért Uram, én ...

Szántó Imréné Mária írta 1 hete a(z) Imakérés minden rászoruló részére. 2014.09.18 fórumtémában:

Imádság a hírért, hogy egy szerettünk biztonságban van.. ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu