Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!
http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!
http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!
http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Minden ami körül vesz közösségi oldalán!
http://mindennapjaink.network.hu/ és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb..
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szántó Imréné Mária
Minden ami körül vesz vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ősz, egy teljes éven át tartó várakozás után, nagy izgalmat vált ki a szőlőbirodalmakban. A szőlő általában augusztus végétől október végéig érik, attól függően, hogy milyen fajta. Hagyományos termés A csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén, az aszú szőlőt pedig később szüretelik. A korán leszüretelt szőlőfürtökből híg, alacsony alkoholtartalmú bor készül. Egyes helyeken például megvárják, hogy a szőlő túlérjen. Ezeknek a szőlőknek nagyobb a cukortartalma, édes asztali bort készítenek belőle, magas alkoholtartalom és alacsony savszint jellemzi. Minden bor közül a legnemesebb, a legkülönlegesebb a jégbor, az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik a komolyabb téli fagyok kezdetekor. Hagyományos szüret Tagadhatatlan hogy a hagyományos kézi szüretet a különleges minőségű borokat előállító üzemek, nemigen nélkülözhetik. Nagyminőségű terméket csak kifogástalan, a technológiai célnak megfelelő érettségi fokú szőlőből lehet készíteni. A hagyományos szüreten, a szőlőfürtök egyedi kezelését értjük, mint például az aszú szemek válogatását is. A kézi betakarítás előnye, hogy a szőlő sérülésmentes, megadott szempontok szerinti (csak ép, egészséges) válogatott szedését teszi lehetővé. Az extrém, meredek domboldalakon elhelyezkedő ültetvényeken, amelyek megközelítése nagy gépekkel lehetetlen, szintén kézi szüret teszi lehetővé a betakarítást. A kézi szedés vagy aratógép, esetleg a kettő kombinációja, nagymértékben befolyásolja a bor stílusát. A szüret az a speciális időszak, amikor kézzelfoghatóvá válik a várható borminőség. A szőlő számára a fény, a hő, a víz, az oxigén, a szén-dioxid és az ásványi anyagok létfeltételek. Az egyes szőlőfajta, az érettség és az időjárási tényezők vannak a legnagyobb hatással a szüretre. Elsősorban a szőlő tannin, sav-és cukortartalma határozza meg, hogy mennyire érett a szőlő valójában, ezek kulcsfontosságú tulajdonságok befolyásolják bor jövőjét. A borászat kulturális örökség Mint tartós kulturális szimbóluma az európai életnek, a bor szerepe idővel, egy változatos forrása a táplálkozás kultúrának, kiegészítője az egészséges életmódnak. A szőlőtermesztés művészetté is fejlődött, nem változtatva az európai hagyományokon. A bor éppen ezért összefüggésbe hozható gasztronómiával, a történelemmel, a helyi minőségi sajátosságokkal. Különböző fogyasztási szokások mellett a mérsékelt borfogyasztás továbbra is az általános norma. A szőlő otthoni tárolása Az étkezési célra szedett szőlőt válogatva érdemes szedni. A szőlőszemek falán lévő viaszréteget meg kell óvni, ezért a fürtöket nem szabad megmarkolni, hanem óvatosan, csak a fürt szárát fogni, s úgy levágni. Szedéskor érdemes éles kést vagy metszőollót használni, mert a fürt erős megrántásakor a szőlőszemek egy része lepotyoghat. Mindig a kocsánynál fogjuk meg a fürtöt. A szőlő csak teljesen száraz állapotban szedhető, ha a fürtök harmatosak, meg kell várni, amíg teljesen megszáradnak. A fürtöket rögtön a szedés helyén meg kell tisztítani, a sérült szőlőszemeket távolítsuk el! A lényeg az, hogy a fürtök jól szellőzve, nyomódás nélkül, minél tovább frissek maradhassanak. Szüreti mulatság A szőlőpince, a szőlőhegy, mulatságoknak, szertartásoknak is kiváló színtere. A szüret mindig Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka, gyümölcsöző hozamát jelenti. Néhány példát említve; Kőszegi Szüret rendezvénysorozat szeptember végén zajlik, majd egymást követik a környékbeli falvak szüreti rendezvényei. Monor városának Európában szinte egyedülálló jellegzetessége a Strázsa-hegyi Pincesor, ugyanis közel ezer pince alkot itt egy igazi "boros" közösséget. Ősszel a szüreti mulatságok idején szürethez kapcsolódó hagyományok, mint például a szüreti felvonulások, zenés, táncos programok emlékezetes kikapcsolódást nyújtanak az érdeklődőknek. Magyarország két legismertebb bortermelő helyén Tokajban és Villányban október elején lesznek a szüreti mulatságok, Egerben pedig szeptember végén. Kellemes időtöltést, jó borozgatást kívánunk minden olvasónknak! |
||
|
|
Szántó Imréné Mária írta 5 napja a(z) Aranyosi Ervin - Őszi tánc blogbejegyzéshez:
Kellemes hétvégét, szép napot kívánok!
Szántó Imréné Mária írta 5 napja a(z) Wass Albert Gazdag, aki egészséges. blogbejegyzéshez:
Kellemes hétvégét, szép napot kívánok!
Szántó Imréné Mária írta 5 napja a(z) Szép hétvégét mindenkinek. blogbejegyzéshez:
Kellemes hétvégét, szép napot kívánok!
Szántó Imréné Mária írta 5 napja a(z) Üzenetek egymásnak. fórumtémában:
Kellemes hétvégét, szép napot kívánok!
Szántó Imréné Mária írta 5 napja a(z) Kellemes hétvégét, szép napot kívánok! képhez:
Kellemes hétvégét, szép napot kívánok!
Szántó Imréné Mária 5 napja új képet töltött fel:
Szántó Imréné Mária 5 napja új képet töltött fel:
Szántó Imréné Mária írta 5 napja a(z) Üzenetek egymásnak. fórumtémában:
Hálás szívvel nagyon szépen köszönöm viszont kívánom ...
Szántó Imréné Mária írta 5 napja a(z) Kellemes napot kívánok.3 képhez:
Hálás szívvel nagyon szépen köszönöm viszont kívánom ...
Szántó Imréné Mária 1 hete új blogbejegyzést írt: Márai Sándor idézet
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Aranyosi Ervin: Áldott, Szép Húsvéti Ünnepet Kívánok.
Virágvasárnap.
Lelket pihentest., csodás estét kedves ismerőseim.
Emberség .